Purpurowa kukurydza (Zea mays L.) pochodzi z regionu Andów, zwanego lokalnie "Maiz morado". Jest uprawiana i spożywana głównie w Peru, Chile, Argentynie i Ekwadorze. Swój fioletowy kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów (flawonoidów), którym przypisuje się działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe.
Preparat Kolba violeta jest ekstraktem z nasion fioletowej kukurydzy (12:1). Dzięki dużej kondensacji antocyjanów ekstrakt ma właściwości przeciwzapalne, zmniejsza przepuszczalność śródbłonków kapilarnych, zwiększa odporność ścian włośniczek, zmniejsza ich kruchość, łamliwość, poprawia elastyczność.
Ekstrakt działa korzystnie na oczy (polepsza ukrwienie w obrębie tęczówki).
Ekstrakt jest stosowany jako uzupełnienie diety odchudzającej.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.